Entitats

Centre d’Estudis del Baix Fluvià

En el poble de Torroella hi ha la seu d’aquest centre cultural que té ja més de 50 anys d’història. El fundaren un grup de pagesos, menestrals i professionals de la contrada d’aquest i d’altres pobles de la rodalia, autèntics prohoms de la cultura de base. Es tracta d’una entitat exemplar que desenvolupa (havent superat notables dificultats durant la dictadura) diverses i valuoses activitats de caràcter multidisciplinari.

Per aquesta entitat hi han passat notables personalitats com és ara Josep Pla, Frederic Marès, Maria Àngels Anglada, Miquel Porter, Lluís Folch i Camarassa, Joaquim Nadal, Tomàs Mallol, Ernest Lluch i Jordi Sargatal entre molts d’altres.

La tasca cultural del “centre d’Estudis” ha fomentat de manera incansable els valors del nostre territori, la conservació i valoració del seu patrimoni, el foment de la cultura catalana i l’enfortiment de la llengua catalana, amb un entusiasme que ha superat sempre la manca de mitjans. També ha fomentat activament la identificació i la preservació dels vestigis històric-arqueològics de la contrada, i la conservació de l’entorn de la vila en general. Cada any, per Sant Jordi, el centre dona suport al dia mundial del llibre infantil amb activitats adreçades al foment de la lectura per als més menuts. I per la festa major, patrocina i organitza la mostra anual de col·leccionisme com a forma alternativa de promoció de la cultura.

Durant el curs escolar s’imparteixen conferències sobre temes diversos que durant tots els anys d’existència d’aquest centre cultural han ofert una llarga i variada llista d’il·lustres oradors dels quals ja en ressenyàvem alguns anteriorment.